Arbeta kollektivt, prestera individuellt – Hur muntlig examination kan användas för att stödja aktivt lärande - Grahovar, Marina; Jansson, Christian; Johansson, Inga-Lill (Högre utbildning, 2023)
Syftet med denna studie är att bidra med insikter om hur muntlig examination kan användas för att stödja studenters aktiva lärande. Muntlig examination är den äldsta formen för bedömning av enskilda studenters kunskaper, men används idag oftast vid bedömning av presentationer av gemensamt arbete som också avrapporteras skriftligt. Artikeln är baserad på ett konkret kursutvecklingsarbete där det överordnade målet var att stödja aktivt lärande. För att uppnå målet introducerades dels en individuell muntlig tentamen som var avgörande för kursbetyget, dels ett nytt upplägg av undervisningen. Studien indikerar att muntlig examination kan bidra till ett aktivt lärande under förutsättning att den är individuell och att undervisningsupplägget tar fasta på fördelarna med samarbete mellan studenter. Vidare pekar studien på att det finns fördelar med att den muntliga examinationen väger tungt i kursbetyget under förutsättning att undervisningsupplägget förbereder studenterna väl. Framtida studier föreslås inriktas mot att följa studenter på individnivå för att belysa deras förutsättningar till aktivt lärande vid kursstart, vad som händer med dem under kursens gång och vilka resultat de uppnår i olika delar av examinationen. ENGLISH ABSTRACT Working together, performing individually – How oral examination can be used to support active learning The purpose of this study is to contribute with insights into how oral examination can be used to support students’ active learning. Oral examination is the oldest form of knowledge assessment, but is today most often used when assessing presentations of joint work also reported in writing. The article is based on a concrete course development project where the overall goal was to support active learning. An individual oral exam, decisive for the course grade, was introduced together with a new teaching structure. The study suggests that oral examination can contribute to active learning, provided that it is individual and that the teaching structure recognizes the advantages of collaboration between students. Furthermore, the study indicates that the oral examination should be given significant weight in the course grade and supplemented with a structure that prepares the students well. Future studies are suggested to focus on following students individually to shed light on their possibilities of active learning at the course start, what happens to them during the course, and what results they achieve in different parts of the examination.