Digitaliseringens begränsande gränslöshet – om lärande, rum och hemmahörande i högre utbildning - Ekberg, Niclas; Alerby, Eva; Elídóttir, Jórunn (Högre utbildning, 2023)
Digitaliserade lärandemiljöer och distansöverbryggande utbildningsformer har under en längre tid präglat högre utbildning, men den drastiska digitala omställningen i samband med covid-19-pandemin innebar en situation där lärare och studenter i än högre utsträckning kom att skiljas åt i tid och rum. Under våren 2021, när studenter och lärare vid universitet och högskolor under drygt ett år hade bedrivit dessa av regering och myndigheter föreskrivna distansstudier och interagerat i och med de digitaliserade utbildningsmiljöerna, inbjöds tre studentgrupper att delge sina erfarenheter av den digitala omställningen. Studiens övergripande syfte var att synliggöra, kritiskt granska och diskutera studenters erfarenheter av den hastiga och genomgripande digitala transformationen av undervisning och lärandemiljö. Sammanlagt deltog 39 studenter, vilka studerade vid två olika universitet: ett i Sverige och ett på Island. Studenterna fick skriftligt reflektera över ett antal öppna frågeställningar i anslutning till den digitala transformation som deras utbildning genomgått med fokus på upplevelser och erfarenheter av undervisningen, lärandet och rummet. Teoretiskt utgår studien från livsvärldsfilosofi, framför allt vad gäller Martin Heideggers och Gaston Bachelards tankegods, vilka speglas mot och genom studenternas erfarenheter. Resultatanalysen mynnade ut i sju olika teman som samtliga säger något signifikant om digitaliseringen i högre utbildning. Vidare synliggör dessa teman de dikotomier och spänningsfyllda förhållanden som konstituerar rumslighet och hemhörighet i en digitaliserad utbildningskontext. Finitude unbound – on learning, space and belonging in digitalised higher education Digital learning environments and distance education have over time increasingly come to characterize higher education, and during the covid-19 pandemic the digital transition was radically accelerated. This led to an even more apparent temporal and spatial separation between teachers and students. In the spring of 2021, when students and teachers at universities and colleges had been experiencing this imposed form of online teaching and learning for just over a year, three groups of students were asked to share their experiences of the digital transition through written reflections. The overall purpose of the study was to visualize, critically examine and discuss students’ experiences of the rapid and pervasive digital transformation of the teaching and learning environment. A total of 39 students who studied at universities in Sweden and Iceland, participated. The students were asked to carry out written reflections on a number of open questions related to the digital transformation that their education had undergone, and with a certain focus on their experiences of the (class)room. Theoretically, the study is based on the philosophy of the lifeworld, mainly in accordance with the ideas of Martin Heidegger and Gaston Bachelard, which are reflected against and through the students’ experiences. The results are presented in the form of seven different themes, which together illuminate the students’ experiences of the digital transformation of teaching, learning and the (class)room in higher education. Moreover, the results also point out some of the dichotomies and tensions that constitute spatiality and belonging in an educational context.