Utmaningar och angreppssätt i processen att skriva sammanläggningsavhandling inom samhällsvetenskap och humaniora - Jägerskog, Ann-Sofie; Niemi, Kristian (Högre utbildning, 2023)
Allt fler avhandlingar inom humaniora och samhällsvetenskap skrivs som sammanläggningsavhandlingar, en textgenre som är hämtad från det naturvetenskapliga fältet. När en genremodell förflyttas från ett fält till ett annat kan det uppstå nya utmaningar, något som sällan diskuteras explicit. Artikeln riktar sig till handledare och doktorander och tar upp några av de utmaningar som kan uppstå när sammanläggningsavhandling som modell används inom samhällsvetenskaperna och humaniora. Tre angreppssätt presenteras som möjliga verktyg vid handledning och skrivande för att möta dessa utmaningar: helhetsbild, koherens och förankring. Genom dem kan processen bli smidigare och slutprodukten bättre. ENGLISH ABSTRACT Challenges and approaches in the process of writing an article-based thesis in social sciences and humanities An increasing number of theses in the humanities and social sciences are written as compilation theses, a text-genre derived from the natural sciences. New challenges may arise when a genre model is adopted from another field, something that is rarely discussed explicitly. This article is directed at supervisors and doctoral students, and addresses some of the challenges that can arise when the article-based thesis model is used in the social sciences and humanities. Three approaches to addressing these challenges are presented: a holistic view, coherence and anchoring. They are discussed as possible tools to utilize in supervision and writing, for a smoother process and better final product.