Hvordan designe gode læringsprosesser for heltidsstudenter og deltidsstudenter? Erfaringer fra Covid-19-pandemien - Syversen, Trine Løvold; Myklebø, Sigrid; Wedum, Gunhild; Lervik, Monica; Hermanrud, Inge; Madsbu, Jens Petter; Hole, Åse Storhaug (Högre utbildning, 2026)
Artikkelen utforsker opplevd læringsutbytte blant heltidsstudenter og deltidsstudenter ved organisasjons- og ledelsesstudier ved en norsk høgskole under Covid-19-pandemien. Et formål med studien er å lære av erfaringene til fordel for fremtidig undervisningspraksis. Artikkelens empiri er basert på to spørreundersøkelser som ble gjennomført våren 2020 og våren 2021. Funnene viser et skille mellom heltidsstudenters og deltidsstudenters vurderinger av læringsutbyttet under pandemien. Heltidsstudentene, som i hovedsak er yngre og mindre etablerte enn deltidsstudentene, opplevde læringsutbyttet som dårligere enn før pandemien, og savnet et sosialt læringsmiljø og fysiske møter med medstudenter og undervisere. Deltidsstudentene erfarte at digital undervisning ga fleksibilitet og autonomi, at digitale undervisningsrom åpnet for læringsfremmende dialog, og at læringsutbyttet i liten grad ble endret. Samtidig ser vi at læring i fellesskap er viktig for alle studenter, enten det er på campus eller i digitale rom. Praktiske implikasjoner av studien er at undervisningen i større grad bør tilpasses de differensierte målgruppene heltids- og deltidsstudenter. Studien avdekker store forskjeller med hensyn til hvordan de voksne og de helt unge studentene lærer og hvordan de ønsker å bruke studietiden. Imidlertid er utvikling av studentaktive læringsmetoder nødvendig for å skape et aktivt læringsmiljø, både innen fysisk og digital undervisning. ENGLISH ABSTRACT How to design effective learning processes for full-time and part-time students? Lessons from the Covid-19 pandemic This article explores the perceived learning outcomes of full-time and part-time students in organizational and management studies at a Norwegian university college during the Covid-19 pandemic. The aim of the study is to draw lessons from these experiences to inform future teaching practices. The empirical data in the article is based on two surveys conducted in the spring of 2020 and the spring of 2021. The findings reveal notable differences between fulltime and part-time students’ evaluations of their learning outcomes during the pandemic. Full-time students, who are generally younger and less established than part-time students, perceived their learning outcomes to be worse compared to pre-pandemic times. They expressed missing a social learning environment and in-person interactions with peers and instructors. In contrast, part-time students reported that digital teaching provided flexibility and autonomy, facilitated learning-enhancing dialogue in online learning environments, study highlights that collaborative learning is essential for all students, whether in physical classrooms or digital settings. The practical implications of the study suggest that teaching practices should be more closely tailored to the differentiated needs of full-time and parttime students. The study reveals significant differences in the learning approaches of younger and older students, as well as in their preferences for allocating and utilizing the time they dedicate to their studies. Nonetheless, developing student-active learning methods is crucial to fostering an engaging learning environment in both physical and digital teaching contexts.