Att öva examination i förväg - Ryffé, David (Högre utbildning, 2025)
Examinationer utgör ofta en betydande stressfaktor för universitetsstudenter, vilket kan påverka deras prestationer negativt. Denna studie undersöker effekterna av att integrera examinationsförberedande workshops i en juridikkurs vid Göteborgs universitet, med syftet att minska studenternas stressnivåer och förbättra resultaten. Åtgärden infördes först partiellt och därefter fullt ut höstterminen 2023, då studenterna gavs tre tillfällen att i grupp arbeta med uppgifter som motsvarade den avslutande examinationens format, svårighetsgrad och tidsramar. Resultaten visar en markant förbättring av studenternas prestationer efter införandet av övningsmomenten; andelen underkända sjönk från tidigare nivåer runt 30 procent till knappt 2 procent, samtidigt som andelen studenter med högsta betyg ökade avsevärt. Även om möjliga felkällor identifieras – såsom variationer i studentgruppens sammansättning och potentiella skillnader i examinationernas svårighetsgrad – indikerar studien att systematisk övning i examinationsliknande former kan minska negativ stress och samtidigt skapa bättre förutsättningar för djupinlärning och högre prestationer. Resultaten pekar därmed på vikten av att lärare inte enbart fokuserar på innehållslig kunskap, utan också på att stödja studenternas förmåga att hantera själva examinationssituationen. ENGLISH ABSTRACT Practising examinations in advance Examinations often constitute a significant source of stress for university students, which may in turn negatively affect their performance. This study examines the effects of integrating examination-preparatory workshops into a law course at the University of Gothenburg, with the aim of reducing students’ stress levels and improving their results. The intervention was initially implemented in part and later fully adopted in the autumn of 2023, when students were offered three opportunities to work in groups on tasks mirroring the final examination’s format, level of difficulty, and time constraints. The findings show a marked improvement in student performance following the introduction of these preparatory activities; the proportion of failing students decreased from previous levels of around 30 percent to less than 2 percent, while the proportion receiving the highest grade increased substantially. Although possible confounding factors are acknowledged—such as variations in student cohort composition and potential differences in examination difficulty—the study suggests that systematic practice in examination-like conditions can reduce negative stress and simultaneously enhance deep learning and performance. The results thus highlight the importance of teachers focusing not only on substantive knowledge, but also on supporting students’ ability to manage the examination situation itself.