Bildandet av professionellt omdöme: om den levda kroppen som utgångspunkt och resurs - Pröckl, Maria (Högre utbildning, 2023)
En professionsutbildning på högskola har alltid det framtida yrket i sikte. Det finns i snart sagt allt en koppling mellan det som studenterna läser och övar sig på och det som den yrkeskår studenten kommer att tillhöra gör på daglig basis. De framtida yrkesutövarna inom det mellanmänskliga fältet – som kan vara exempelvis lärare, poliser eller vårdpersonal – lär sig på högskolan det de behöver veta, kunna och vara förtrogna med för att fungera inom sitt blivande yrke. Men hur övas det som kanske är det viktigaste? Hur övas omdömesförmågan, blicken för vad som har betydelse i en situation och känslan för yrkets komplexitet? Var i utbildningen blir det föremål för undervisning och hur utvecklar högskolestudier det professionella omdömet? Den här essän beskriver det reflekterande seminariet som ett sätt att öva det professionella omdömet. Utgångspunkten är en fenomenologiskt infärgad förförståelse att studentens levda erfarenhet av att vara en människa bland människor erbjuder stora möjligheter att arbeta med utveckling av professionellt omdöme. Utifrån den praktiska kunskapens teori undersöks möjligheterna som en ”som om”-kontext ger seminariet i syftet att undersöka och reflektera över det framtida yrkets mellanmänskliga utmaningar. ENGLISH ABSTRACT The reflective seminar as a way to practice professional judgment A professional education always has the student’s future profession in sight. In almost all aspects, there is a connection between what is studied and practiced, and what the forthcoming professional guild does on a daily basis. Practitioners in the making in the so-called interpersonal field – as for example teachers, police officers or professionals in healthcare – study what they need to know theoretically and practically to manage their future profession. But how is the very important task to develop the student’s professional judgement conducted? How is the professional gaze, or the sensibility for making sense of complex situations developed in university? Where in the educational setting does this take place? This essay describes the reflective seminar as a way to practice professional judgment. The starting point is a phenomenologically colored understanding that the student’s lived experience of being a person amongst persons offers great opportunities to work on the development of professional judgment. Moving from the theory of practical knowledge we investigate the possibilities that a “as if ” context gives the seminar. This we do to examine and reflect on the interpersonal challenges that the student’s future profession might harbor.