Professionsspråk i undervisning – polisutbildningen som exempel - Jonsson, Cecilia; Bergqvist, Martin; Alinder, Victor; Kilsgård, Niklas (Högre utbildning, 2025)
Diskussionen om studenters akademiska litteracitet har varit framträdande de senaste åren. Mindre uppmärksamhet har ägnats åt professionsspråket, en aspekt som är central för professionsutbildningar och därmed en betydande del av högre utbildning. Frågan om hur studenter tillägnar sig professionsspråk är således central i en pedagogisk kontext. I detta paper presenterar vi ett antal undervisningsmoment från polisutbildningen där lärandet av olika former av polisiärt professionsspråk –kroppsspråk, tal och skrift – står i fokus. Lärandemomenten som presenteras har kollektivt arbetats fram över tid och är utvalda av polislärare som uppfattar dem som goda exempel på undervisning i professionsspråk. Texten är skriven inom ramen för projektet Utveckling av kritisk språkfärdighet för samhällsbärande professioner där polisutbildningen från Linnéuniversitetet (LNU), sjuksköterskeutbildningen vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och officersutbildningen vid Sjöstridsskolan i Karlskrona (SSS) har medverkat (Universitets- och högskolerådet Dnr: 1.1.1-00399-2023). I projektet har vi inventerat säkerhetsrisker i yrkesutövningen som brister i professionsspråket kan medföra samt undersökt former för lärande av professionsspråk.